Ontslagvergoeding en ww

Een ontslagvergoeding en wat dan?

Wanneer de hoogte van de ontslagvergoeding duidelijk is, moet u gaan bedenken wat u hiermee gaat doen. De wetgeving biedt vier mogelijkheden ter aanwending van een ontslagvergoeding. De hoogte van een ontslagvergoeding is hierbij van belang.

U kunt hierbij vier keuzes maken:

  • De ontslagvergoeding in een keer (bruto) laten uitkeren door uw werkgever; u rekent dan direct met de belastingdienst af. Het voordeel is dat u in een keer het geld in handen heeft en hiermee kunt doen wat u wilt. Het nadeel is echter dat de uitkering wordt belast tegen het progressieve tarief van maximaal 52%. Als u echter het geld meteen nodig heeft of het gaat in deze om kleinere bedragen (ca. tot € 20.000,-- bruto) dan valt het nadeel mee.

Denkt u er ook nog aan dat er een zogeheten vermogensrendementsheffing bestaat. Dat betekent dat over uw vermogen boven een vrijstelling van € 20.785,-- (jaar 2011) in box 3 er sprake is van een vermogensrendementsheffing. Dit betekent dat u over uw kapitaal jaarlijks 1,2% belasting moet betalen. Verder komt uw ontslagvergoeding bovenop uw inkomen in het uitgekeerde jaar.

  • De ontslagvergoeding kunt u gebruiken als koopsom voor een lijfrente verzekering. De ontslagvergoeding wordt dan periodiek uitgekeerd, bijvoorbeeld als aanvulling van uw inkomsten of als pensioenvoorziening.
  • De ontslagvergoeding kunt u gebruiken voor de oprichting van een stamrecht BV. Puur financieel is dit pas voordeliger dan een verzekering bij een ontslagvergoeding van ca. € 70.000,--, tenzij u van plan bent voor uzelf te starten of een ander doel met de vergoeding heeft, anders dan voor levensonderhoud. De kosten van de oprichting van uw stamrecht BV plus de jaarlijkse kosten zijn dan minder dan de kosten bij een lijfrente verzekering.
  • En als laatste mogelijkheid kunt u de ontslagvergoeding onder brengen in een bankspaarrekening. Dit lijkt veel op de stamrecht verzekering.

U kunt kiezen uit een direct uitkerende verzekering of een later uitkerende verzekering.

Persoonlijk advies

Welke keuze in uw situatie voor u het beste is, kunt u het beste bespreken middels professioneel en onafhankelijk advies.

Copyright 2018 goedkoopste-lening.info